Lezing over ‘Klassieke Kunst door de eeuwen heen’

met Q&A Margot Homan door kunsthistorica Karin van der Beek, donderdagavond 18 december bij Morren Galleries!...
Read more
stages of self margot homan

met Q&A Margot Homan

door kunsthistorica Karin van der Beek, donderdagavond 18 december
bij Morren Galleries!


Kunstenaars, kunst, een kunstwerk, wat betekent het eigenlijk, wat houdt het in? Vele grote denkers hebben zich hierover het hoofd gebroken, maar een eenduidig antwoord is er simpelweg niet, een meerduiding antwoord al evenmin. Kunst heeft door de eeuwen heen zoveel verschillende ‘gezichten’ aangenomen, en was meeslepend, verbazingwekkend, opzienbarend, imponerend, schokkerend, controversieel, noem het maar. Voor de toeschouwer is kunst een niet altijd gemakkelijk begrip, omdat het werk – of het nou een schilderij, een beeld of een foto betreft – de innerlijke boodschap van de maker draagt. En die boodschap is net zo divers als de mensheid zelf.

Toch kan er zelfs in de kunst gesproken worden van een zeker norm en die norm noemen we klassiek. Het begrip klassiek is ontleend aan de periode van het classicisme, een stroming die zich ontwikkelde ongeveer 500 jaar voor Christus. De start van een periode waarin voor het eerst in de kunstgeschiedenis door kunstenaars werd getracht het menselijk lichaam anatomisch zo levensecht mogelijk na te bootsen, de natuur zo getrouw mogelijk weer te geven. Schoonheid was hierbij de leidraad en het sublimeren van de werkelijkheid vierde hoogtij. Ook in de contemporaine kunst staat klassiek als stijl nog steeds als een huis. Eigenlijk is deze stroming nooit weggeweest, hooguit ‘voldeed’ het een periode niet aan de toenmalig heersende kunst opvattingen. Maar het streven naar het hoogste, het schoonste, het sublieme is tot dusver onoverwinnelijk gebleken.

In een lezing van een ongeveer een uur zal, aan de hand van een presentatie op scherm, beknopt de geschiedenis van de klassieke kunst worden behandeld. Waarom deze kunst ontstond, wanneer en waarom klassiek er in sommige perioden nagenoeg niet meer was, om uiteindelijk altijd weer terug te keren.

Na de lezing zal er een Q&A volgen met de beeldhouwster Margot Homan, en zal een extra toelichting worden gegeven op het van de fotograaf Richard Kuiper. Tevens zal er aandacht zijn voor de schilderijen en tekeningen van Giovanni Tomassi Ferroni. Deze lezing is gerelateerd aan de tentoonstelling ‘Hedendaags Klassiek’ die te zien is van 29 november tot 25 januari.

Locatie: Morren Galleries, Prinsengracht 572 Amsterdam
Tijdstip: 18 december 2014, om 19.00 uur (GRATIS!)
Spreker: Karin van der Beek (lezing), Margot Homan (Q&A)
Aanmelden bij: karin@morrengalleries.nl of 0622247195