Jan Cunen Museum | Powervrouwen

Jan Cunen Museum – Powervrouwen - Iconische Sculpturen Margot Homan Sculptures, 1 oktober 2017 - 11 februari 2018. Met de heropening van het vernieuwde Museum Jan Cunen luidt het museum een periode in die in het teken staat van ‘powervrouwen’: zowel vanuit artistiek oogpunt als vanui...
Lees meer
who needs wings
1 oktober t/m 11 februari 2018
U bent van harte welkom op 1 oktober. De kunstenares zal aanwezig zijn op die dag.
De tentoonstelling is geopend van 1 oktober 2017 t/m 11 februari 2018.

Het Powervrouwen-thema start met drie exposities: ‘Iconisch – Sculpturen van Margot Homan’, ‘Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen’, ‘Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk en de presentatie ‘De pil van Oss!’.

Met de heropening van het vernieuwde Museum Jan Cunen luidt het museum een periode in die in het teken staat van ‘powervrouwen’: zowel vanuit artistiek oogpunt als vanuit een maatschappelijke context. Tentoonstellingen, educatieve projecten en randprogrammering worden gekleurd door dit thema: de kern vormen vrouwen die in de kunsten of maatschappij een inspirerende, richtinggevende of verbindende rol spelen of hebben gespeeld.

Locatie: Museum Jan Cunen Molenstraat 65 Oss

Iconisch – Sculpturen van Margot Homan

De van origine Osse beeldhouwster Margot Homan brengt met de expositie ‘Iconisch – Sculpturen van Margot Homan’ bronzen en marmeren vrouwengestalten naar Museum Jan Cunen. Haar beelden ogen klassiek en verleidden de beroemde kunsthistoricus Ernst H. Gombrich ooit tot de uitspraak: “Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat.” Homan weet de vrouw op iconische wijze neer te zetten: universeel en geïdealiseerd, waardoor er een bovenmenselijke sfeer rond haar beelden hangt, daadkrachtig en ingetogen tegelijkertijd.

Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen
De tentoonstelling ‘Vrouwen van Oranje -Portretten van vijf koninginnen’ geeft een historisch overzicht van vijf generaties powervrouwen: de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Tegelijkertijd biedt de expositie een uitgebreid kunsthistorisch overzicht van diverse kunstenaars, stijlen en media van eind negentiende eeuw tot nu: Emma poseerde voor Jan Toorop, Thérèse Schwartze portretteerde Wilhelmina, Juliana stond portret voor Sierk Schröder, Marte Röling legde Beatrix vast, en Erwin Olaf Máxima. Deze portrettengalerij geeft bovendien inzicht in de wijze waarop de vrouwen zich door de jaren heen aan de toeschouwer presenteerden.

Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk

Haar werk is meer dan alleen fotografie. De gelaagdheid in Micky Hoogendijks magische foto’s geeft diepgang: “Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg”, zo zegt de vanuit Los Angeles werkzame Hoogendijk. Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. In haar vrouwbeeld geeft ze ook zichzelf bloot: haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid komen er in samen. Micky Hoogendijk is de vrouw die zij fotografeert.

Openingstijden
Maandag t/m Zondag 11.00 — 17.00 uur